Alfa Romeo Stelvio Forum banner

21 - 31 of 31 Posts

·
Registered
Joined
·
119 Posts
Discussion Starter · #21 ·
I have to check if the FIAT eper number is the same or cheaper... as the dual usb hub in my wife's 500X looks the same as the one in our Alfas.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
What a great post !!!!
I’ve just got a Stelvio as I had to reduce the number of Alfa’s I’m working on. One of the big selling points was unlike the Fpace etc it had Apple car play- but only on paper
Gutted by this I’ve taken the ETM from 051 to 085 and I’m speaking to my mapper to see if he can do the Witech switch (unless it is on MES now 🤷🏻‍♂️)
I’ll order a new double usb - but - will it function without it if the phone is charging independent to the usb with a wireless induction charger?
If not I can see there will be blood on my centre console 😬

thanks
Andy
 

·
Registered
Joined
·
119 Posts
Discussion Starter · #23 ·
Hi Andy, if your question is ... Will AA/Carplay work without the USB connected to the phone. Answer is NO.

On the MY2020 maybe the wifi AA/Carplay is added.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Hi Andy, if your question is ... Will AA/Carplay work without the USB connected to the phone. Answer is NO.

On the MY2020 maybe the wifi AA/Carplay is added.
Thanks - my question was whether if it was switched on by Witech if the existing port under the arm rest would work. I’d read that it needed the double hub due to power so I thought use the USB cable for data and a wireless charger for power.
Just a thought to avoid the self harm job - and the first dealer said the hub was not available (but I’ll try some more)
 

·
Registered
Joined
·
590 Posts
..... I’d read that it needed the double hub due to power so I thought use the USB cable for data and a wireless charger for power.
....
I suspect it's more due to Apple authorisation chip in the hub, needed for ACP. Just guessing though ;)
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
I suspect it's more due to Apple authorisation chip in the hub, needed for ACP. Just guessing though ;)
Looks like I’m going to have to bite the bullet. The car is in for warranty work right now and Alfa have given me a Jag with Apple car play - I have to get this done.
I upgraded the system to 085 - but that was the easy bit
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
update - Local Alfa dealer checked with HQ at Liverpool and said they've never heard of this.
I've given them both numbers for the dual USB and confirmed they have Witech after that.
So ill probably end up doing it my self with their part seeing if they'll do the update for free (fat chance)

The alternative for this is a mirroring box for Italy £300 > ara these any good?
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
@Alfistowner - What year and model of Alfa Romeo vehicle do you have? I have a 2018 Alfa Romeo Stelvio Ti Sport and was wanting to install this Carplay module. How has it been working for you so far? Unfortunately my car was built before they started wiring them for Apple Carplay... wanted to know if you had the same vehicle...
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
IMPORTANT: it seems that you first have to activate AA/Carplay in proxy settings with Multiecyscan/Alfaobd before you activate the AA in witech. I will post more details soon. In USA dealers can do that by adding sells code for AA/Carplay and re running proxy settings, in Europe that is not possible.




For those of you who want to install the dual USB hub needed for the activation of Android Auto/Apple Carplay


1. Check the software version of your ETM (aka the Nav system) to be at least 056 and up. 056 is update for older Nav systems up to 2018... usually the MY2018 start with 059. I have somewhere the 056 software so if someone needs it, send me a pm so I can upload it somewhere.


2. Install the new dual usb hub. EPER part number 0156143958 for the USA market it is a different number if I am not mistaken.


3. Well you have to dismantle your center tunnel (arm rest)...


4. Move both front seats at maximum front position


5. Seat in back seat and pull away carefully the plastic around the rear air vents.


6. Using your tools unscrew the 3 bolts that hold the arm rest on the top of the glove box. (see the pic)



7. Now unscrew the 4 bolts that hold the air tubes going to the rear air vents as you need to move them a little in order to get your hand in the tight place under the glove box. (see the pic)



8. Now with the arm rest removed you need to go to the front seat and pull the plastic cover around the center glove box on which you have also the parking brake button. So be careful not to pull like crazy and snap the cable for the P brake. Pull from the front near P brake button, as in the rear you will see that they are no clips...DO NOT pull from the back as you will brake the cover. You have to do it from the front and then remove the connection for the P brake and then carefully remove slide it from the back... Look at the back and you will see.


9. Now carefully disconnect the led light for the glove box...don't look for a bulb type, use a fine flat screw driver and remove it from the box.


10. Remove the air tube to the box


11. Get your special tool as you need to get it below the box in the center of the box. USE fine gloves to protect your hands as you might scratch them... First blood to your Stelvio can happen here and hopefully the only.


12. Undo the two "bolts" that are in the center of the bottom in the box...no the two middle ones as they hold the antenna for keyless go. (see few pics)


13. Take your time or use someone with smaller hands...it is very tight there...push down the rear air vent tubes to get more space.


14. Once you manage to remove the two screws...go have a drink and feel like a winner...you can skip that part :)


15. Pull from the top...the box is now being hold by 4 clips...into the four corners...you will be able to see them...but careful with the plastic box.


16. Now you see the cables for the USB hub...disconnect them.


17. Change the single USB with the double one...check if it works for charging



18. Put everything back together


19. At this point you will be thinking of not putting the two screws under the box...BUT do them

19A. Proxy settings needs to be changed before activating with Witech


20. When everything is put together you need to go to someone having the factory diagnostics called Witech. Basically you might need to go to the dealer (good to talk to them before as they might refuse to do the job for unknown reason). Hopefully soon MES or ALFAOBD will be able to active the AA/Carplay The time needed for the dealer is like 10mins.



21. So while at the dealer connect Witech go to ETM menu and in misc. tab there is a function called Android Auto/Carplay offline activation. Press it after about 10sec it will say complete.



22. Shut down the car and take away the key as the car needs to get into standby mode...the ETM needs to reboot.


23. Turn your Stelvio and connect your Android or Iphone...for Android you need to have Android Auto installed on your phone!!! Connected your phone via BT and also via GOOD USB cable. bad USB cable will prevent it from working...price of the cable has nothing to do with the quality. I bought 10 euro cable and it doesn't work... a 2 euro cable works perfectly. BEST is to use original cable.


24. You can check if Android Auto was activated without connecting it to a phone by going in the option menu in your ETM...press option and scroll down till you see Android Auto, it is the last one



25. Enjoy your Android Auto and Apple Carplay


26. Have a safe trip :):nerd

Hello,

I have 2018 Stelvio with the sofware version 002.xxx.xxx. you said you have somewhere the 056.xxx.xxx needed for the apple car play activation. Is there any way for me to get the 056 software from you?

Thanks,
Joe
 

·
Registered
Joined
·
119 Posts
Discussion Starter · #31 ·
Hello,

I have 2018 Stelvio with the sofware version 002.xxx.xxx. you said you have somewhere the 056.xxx.xxx needed for the apple car play activation. Is there any way for me to get the 056 software from you?

Thanks,
Joe
Hi Joe,

You can get the software but unfortunately your hardware is the old version, so you wont be able to install it. Best option for you is to get the eng-custom adapter or something similar.

regards,

Petko
 
21 - 31 of 31 Posts
Top