Alfa Romeo Stelvio Forum banner

Wymiana tarczy hamulcowej

1 reading
8.8K views 15 replies 12 participants last post by  pocholin  
#1 ·
Dealer zaleca wymianę tarcz hamulcowych przy każdej wymianie klocków hamulcowych. Czy wszyscy tak robią?

Land Rover zaleca to samo dla LR4, ale wymieniałem tarcze co drugą wymianę klocków i nie było problemu.

#3 ·
Było to już omawiane...niestety stało się to standardem branżowym, akceptowanym i wykonywanym przez wszystkich. Nawet jeśli jako dealer chcesz tylko wymienić klocki, niektórzy tego nie zrobią. Musisz albo sam wykonać tę pracę, albo udać się do niezależnego mechanika. Uważaj, potrzebujesz zainstalowanego Mulstiecuscan (i kilku kabli), aby zresetować komunikat o hamulcach, który otrzymasz po zamontowaniu nowych klocków.

Sam wykonuję tę pracę, zwykle nie zmieniam tarcz, chyba że są poniżej minimalnej grubości lub mają plamy cieplne (wygięte), zwykle nie ma też potrzeby ich toczenia, wystarczy przestrzegać solidnej procedury docierania klocków. Powodzenia.
W pełni zgadzam się z duchem Twojego postu, ale gdybym mógł zaoferować jedną poprawkę, nie sugerowałbym czekania, aby zobaczyć, czy tarcza jest PONIŻEJ minimalnej grubości, decydując, czy dodać do nich nowe klocki.

Zacząłbyś wtedy zupełnie nowy zestaw klocków na tarczy, która jest już na lub blisko minimalnej grubości.

Osobiście sugeruję 50% więcej niż minimalna grubość przy dodawaniu nowych klocków.

#8 ·
Dealer zaleca wymianę tarcz hamulcowych przy każdej wymianie klocków hamulcowych. Czy wszyscy tak robią?

Land Rover zaleca to samo dla LR4, ale wymieniałem tarcze tylko co drugą wymianę klocków i nie było problemu.
Witaj,

Jeśli zdecydujesz się kontynuować współpracę z dealerem w tej sprawie lub w przypadku jakichkolwiek przyszłych problemów z pojazdem, pamiętaj, że jesteśmy dostępni za pośrednictwem wiadomości prywatnej, aby zaoferować dalsze wsparcie.

Lex
Alfa Romeo Cares

#14 ·
Dzisiaj instaluję ten zestaw. Najtańsza cena, jaką do tej pory znalazłem za tarcze i klocki do QV. Dam znać, jak się sprawdzają. Są z Top EuroMachine. Z jakiegoś powodu działają również pod nazwą Alpine Performance.