Widziałem kilka filmów i kilka wątków na temat tego silnika, ale niewiele informacji na jego temat.
Silnik 2.0 GME (Global Medium Engine) został zaprojektowany i zbudowany wyłącznie przez inżynierów układów napędowych Alfa Romeo w FCA dla modeli Giulia / Stelvio w 2016 roku. Z tego co wiem, nie jest używany w żadnych produktach marki Fiat. Wersja Stelvio / Giulia jest produkowana we Włoszech.Czy jest on faktycznie unikalnie stworzony dla Alfy Romeo przy użyciu technologii Fiat multi-air, tak jak 2.9 wykorzystywał technologię Ferrari?
Widziałem kilka filmów i kilka wątków na temat tego silnika, ale niewiele informacji na jego temat.
Genialna analiza. Ma sens, dlaczego w końcu nazywają to skyactiv.MultiAir jako technologia jest również dzierżawiona innym firmom samochodowym.
Jaguar/Land Rover nazywa to Ingenium.
....Mazda czyni to częścią pakietu technologii SkyActive. Obie płacą opłaty firmie FIAT za to. Mówiąc bardziej szczegółowo, płacą opłaty Grupie Schaeffler, która następnie płaci Fiatowi. Fiat udzielił licencji firmie Schaeffler, która działa jako pośrednik, więc nikt nie musi przyznawać, że używa technologii FIAT....
Ponadto, żeby być sprawiedliwym, Mazda zrobiła niesamowite rzeczy z tą technologią i poszła dalej niż Fiat.
Do małego silnika o wysokim stopniu sprężania nie ma lepszego rozrządu.